“deze unieke plek met een verhaal bezit veel mogelijkheden op het gebied van bodemherstel, waterhuishouding, zelfvoorzienend leven en community life”

       Monchique, Portugal 2024

 

De maand februari was precies goed om met dit project van start te gaan. Het ontwerp was al gemaakt, en met de klant was afgesproken dat ik zelf de aanplant/aanleg zou doen voor het begin van een stukje voedselbos/gevarieerde boomgaard, moestuin en kruidentuin.

Het regenseizoen in Portugal was nog niet voorbij; af en toe blubberden we van de hellingen af, maar gelukkig waren er genoeg droge en zonnige dagen om de bodem klaar te maken voor het planten en zaaien. Met oog op het lange, droge seizoen in Portugal, verwelkomden we de regen dankbaar…

Ik heb enorm veel geleerd over de bodem op deze plek; oude landbouwgrond op ooit kundig aangelegde terrassen, rijke klei, die makkelijk te bewerken bleek. Beneden bij het dal liep nog een klein riviertje, die ooit in de gehele breedte van het dal moet hebben gelopen; daar was de bodem enkel zand. Op elke manier een uitdaging aan te gaan, met een belangrijk doel; een gezondere bodem, die water kan vasthouden en doorlaten, ook in de droge tijd.

De eerste fruitbomen, notenbomen en bessen zijn gezet. Ook inheemse boomsoorten en pioniersbomen hebben een plekje gekregen. De struik en kruidlaag zal nog meer moeten worden uitgebreid, en daarom hoop ik eind dit jaar weer terug te komen…